Cu balonul oval prin Madagascar…

Federatia de Rugby din Madagascar.

Desi la o prima vedere pare ciudat, dar in Madagascar se joaca rugby. Un sport care a venit pe insula aflata in sud-estul continentului Africa, adus de francezi.

Primul joc international al nationalei Madagascarului s-a consemnat in anul 1970, intr-o partida contra Italiei. Au trebuit sa treaca 17 ani pentru a veni si primul success international, 22-16 contra Kenyei in 1987.

In urma cu o luna in Madagascar a fost sarbatoare mare. Dupa partidele disputate in Cupa Africii pe Natiuni editia 2012, “Les Makis” au reusit sa promoveze in prima divizie valorica. Si nu au facut-o oricum, ci printr-o victorie cu 57-54 (desi rezultatul pare ciudat nu este o greseala de tipar) contra Namibiei.

La marea partida disputata in capitala Antananarivo au asistat, 40.000 de spectatori. Succesul a facut ca “Les Makis” sa aiba cel mai spectaculos salt in clasamentul IRB pe natiuni urcand 14 locuri pentru a se clasa in prezent pe locul 42.

Bucuria in Antananarivo este si mai mare pentru ca prin acesta promovare, Madagascarul a ramas si in lupta pentru calificare la Cupa Mondiala din 2015.

Desigur o insiruire a numelor din primul 15 nu ar spune mare lucru, precis Razafindranaivo sau Randriamanantena fiind doar spaima comentatorilor sportivi din afara Madagascarului. Totusi sa notam ca Jose Rakoto, capitanul nationalei, a evoluat in Federale 1 pentru un sezon, 2005-06 la echipa R.C.Chateaurenard.

In ceea ce priveste competitia interna, in Madagascar exista 22.540 de jucatori legitimati si 410 cluburi, care se lupta in Top 8, un campionat al provinciilor, in care media de spectatori depaseste 8.000. Finala care se disputa pe Stade Municipal de Mahamasina aduna de obicei aproximativ 30.000 de iubitori ai rugbyului.

Si in incheierea acestor randuri, sa spunem un lucru extrem de important, care ar fi greu de banuit. In Madagascar rugbyul este considerat sport national !

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile