SUA-Maori All Blacks 7-54 (0-28)
Cand un meci se termina cu un asemenea scor orice evaluare poate deveni inselatoare.
Evident, este vorba de evaluarea echipei americane care, peste o saptamana, va intalni echipa noastra, intr-un meci test, la Bucuresti.
Echipa condusa in teren de Todd Cleaver a fost surclasata, incasand opt eseuri si parand extrem de vulnerabila.
Afirmatia cere, insa, o nuantare: vulnerabilitatea echipei americane a fost creata, determinata de calitatea adversarilor. Presiunea neincetata, intensitatea si duritatea contactelor fizice, viteza de executie, tehnica individuala si tempo-ul impus, toti acesti factori au condus la superioritatea covarsitoare a echipei neo-zeelandeze.
Selectionata Maori, care a inclus patru All Blakcs – un veteran, Tawera Kerr-Barlow, si trei „ucenici”, Damian McKenzie, Elliot Dixon si Rieko Ioane – reprezinta o selectionata de calibru care ar intra, cu usurinta, in top-ul primelor 10 echipe ale lumii.
Asa incat, nu ar fi intelept ca valoarea selectionatei SUA sa fie judecata prin prisma acestui rezultat. Mai ales, considerand faptul ca selectionata „Eagles” a fost lipsita de cativa dintre cei mai buni jucatori, retinuti de cluburile profesioniste (Samu Manoa, Cameron Dolan, Taku Ngwenya, Blaine Scully, Andrew Durutalo). Doar pilierul Titi Lamositele (Saracens) si linia a doua Nick Civetta (Newcastle) au avut permisiunea cluburilor pentru a evolua in acest meci.
Echipa antrenata de John Mitchell, fostul antrenor al All Blacks, va fi un adversar puternic pentru Stejari, iar meciul de pe stadionul Arcul deTriumf nu va fi deloc usor. Americanii joaca foarte deschis si este de asteptat ca ei vor lansa linia de treisferturi ori de cate ori vor avea ocazia.
Atentie, deci, la „troacari”!
Matai Leuta si Martin Iosefo, cele doua aripi care au jucat la Chicago, sunt jucatori de rugby in 7, puternici si rapizi.
De asemenea, este de asteptat ca la Bucuresti sa debuteze Marcel Brache, jucator de origine sud-africana (a evoluat pentru Western Province), care evolueaza pe postul de aripa. Si, sa nu il uitam, desigur, pe sprinter-ul Taku Ngwenya.
Chiar si intr-un meci incheiat cu o infrangere la 47 de puncte diferenta s-a putut vedea dorinta de a deschide, cu rapiditate, linia de treisferturi alternand intercalarile aripilor cu sarjele directe ale centrilor.
In ciuda faptului ca au suferit, de cateva ori, in gramezile ordonate – in fata unei gramezi foarte puternice – nu cred ca la Bucuresti povestea se va repeta. Inaintarea „Vulturilor” va fi solida si nu cred ca va face pasul inapoi in gramezile ordonate.
Pentru a contracara forta si incisivitatea selectionatei SUA, ceea ce va fi important pentru echipa noastra va fi calitatea executiei, in defensiva si ofensiva, deopotriva.
Meciul de pe Arcul de Triumf nu va fi deloc usor, iar echipa americana va cauta sa obtina un rezultat bun.
Acelasi obiectiv il are, insa, si echipa noastra.
Eugen Cionga
Chicago
Sursa foto: www.zimbio.com