Mircea Muntean – un taloner cu T mare

Mircea „Dodo” Muntean.

Mircea „Dodo” Muntean este, fara indoiala, unul din cei mai mari taloneri romani ai tuturor timpurilor. A bifat 59 de selectii in echipa nationala si se mandreste cu faptul ca, la 21 de ani, a fost cel mai tanar taloner pe care l-a avut gramada romaneasca sub tricolor.

A inceput rugby-ul la Dinamo, sub comanda antrenorului Gogu Ghiondea. A jucat in culorile alb-rosii intre 1965 si 1968, dupa care, pana in 1971 a fost slefuit de Cornel Munteanu la CSS Bucuresti. A castigat trei titluri la juniori, dupa care a fost recrutat de Steaua, unde a evoluat pana in 1988.

La loturile nationale de juniori a fost mereu mai tanar decat coechipierii sai. In 1969, pe cand avea doar 17 ani, a fost selectionat pentru echipa U19, care, la Barcelona, a cucerit medalia de bronz la Campionatul European.

Cu Steaua a obtinut in intreaga sa cariera un numar de 12 titluri nationale si patru Cupe ale Romaniei. Cu toate acestea, nu are mintiri frumoase legate de clubul militar.
„Mi s-a refuzat viza pentru a pleca in strainatate timp de doi ani si sapte luni. Motivele niciodata nu le-am aflat si probabil ca nici nu ar fi fost unele logice. Am ratat astfel turnee importante ale echipei nationale in Zimbabwe si Noua Zeelanda. Cu acele meciuri probabil ca saream de 80 de tricouri nationale”, isi aminteste fostul taloner.

In tricoul Stelei.

In 1975, specialistii l-au desemnat cel mai bun taloner din lume, alaturi de neozeelandezul Fitzgerald.
„Cel mai tare taloner impotriva caruia am jucat a fost Mircea Ortelecan, de la Petrosani. Avea o stiinta a jocului excelenta”, continua Mircea Munteanu.

Ca antrenor a castigat patru titluri nationale la juniori. S-a bazat intotdeauna pe educatia copiilor din punct de vedere rugbystic.

„Un rugbyst, nu doar un taloner, trebuie sa aiba vointa, talent, sa fie ambitios si sa isi dea silinta”, spune fostul numar 2 din tricoul ros-albastru.

Dintre actualii taloneri il apreciaza foarte mult pe Turashvili, despre care crede ca este un adevarat barbat. Il place si pe Oancea, pe care l-a avut in echipa la Metrorex si care acum evolueaza la Baia Mare.

Considera ca retragerea lui Tincu din nationala este un gol imens.
„Pentru a vedea cine poate fi urmatorul taloner al nationalei trebuie sa fiu fata in fata cu el, sa il vad ce stie, sa ii simt plusurile si minusurile. Un taloner adevarat nu se limiteaza doar la ceea ce trebuie el sa faca, ci isi ajuta pilierii si este un veritabil cap de gramada”, mai spune fostul international.

A participat la acel 15-0 cu Franta, iar acum regreta ca galezii si englezii nu ne mai recunosc scoala romanesca de linia intai, cum se intampla odinioara.

In inchiere, Mircea Muntean spune un cuvant frumos si despre Ovidiu Tonita, fostul sau elev, despre care crede ca mai are inca multe de spus in rugby-ul de inalt nivel.

Primind trofeul de campion.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile