Traumatologia in rugby perspectiva medicala si psihologica

Traumatologia in rugby.

Traumatologia in rugby perspectiva medicala si psihologica – este o carte recent aparuta la editura Mirton din Timisoara. Am adresat cateva intrebari Laurei Bara medic specialist recuperare medicala, fost colaborator al FRR, autorul partii medicale al acesteti carti.

Cine sunt autorii acesteti carti si care este legatura lor cu lumea rugby-ului?
In aceasta carte am abordat rugby ul din perspectiva medicala, kinetoterapeutica cat si psihologica. Autorii sunt astfel un medic, un kinetoterapeut si un psiholog. Ideea de baza este de fapt abordarea pluridisciplinara, atat din punct de vedere medical, kinetoterapeutic cat si psihologic si arata necesitatea ca aceste trei discipline sa coexiste in orice ramura sportiva.
Autorii sunt: Laura Bara medic specialist recuperare medicala in prezent. Am colaborat cu FRR timp de 5 ani incepand din martie 2006. Din iunie 2007 pana in aprilie 2009 am activat ca medic Lot National Seniori Rugby in XV. Am participat alaturi de echipa nationala de rugby seniori la Cupa Mondiala de Rugby – Franta 2007, Cupa Europeana a Natiunilor in anii 2008 si 2009, I.R.B Nations Cup in anii 2007 si 2008 si Pacific Tour in toamna anului 2008.
Partea psihologica cartii a fost scrisa de catre Alina Anghel (Gherghisan) psiholog cercetator stiintific in cadrul Institutului National de Cercetare pentru Sport a colaboratcu Federatia Romana de Rugby in perioada octombrie 2006 – august 2008 si punctual pana in prezent, activand ca psiholog sportiv al loturilor nationale de rugby: Seniori, U18, U19, U20 si Rugby Feminin participand la numeroase campionate. De asemenea, a colaborat cu FRR pentru Academia de Rugby ca lector.
Capitolul Stretching si o parte din capitolul Refacere postefort au fost scrise de catre Dragos Catescu kinetoterapeut care a colaborat cu FRR intre anii 2008-2009. Din iunie 2008 devine kinetoterapeutul Echipe Nationale de Seniori Rugby alaturi de care participa la I.R.B Nations Cup, Pacific Tour, Challenge Cup, Cupa Europeana a Natiunilor.

Ce ne aduce nou aceasta carte?
Ea trateaza pentru prima data in Romania medicina si psihologia sportiva strict orientate spre o singura ramura a sportului, am putea spune ca este prima carte de medicina si psihologie rugbystica din tara noastra.
Elementul de noutate este insasi tema abordata, sportul abordat, stiind faptul ca in Romania cultura pentru rugby nu este destul de dezvoltata.
Rugby-ul este un sport de contact prin specificul său, ceea ce implicit va determina o traumatologie diversa si destul de frecventa. Una din fascinatiile acestui sport de echipa o reprezinta posturile atat de variate care determina si un biotip somatic diferit in functie de post dar si alte caracteristici specifice. Patologia traumatica ce apare este si ea mai frecvent sau mai putin intalnita in functie de postul pe care joaca sportivul.
In partea medicala am abordat cele mai frecvente accidentari intalnite la inaintasi si cele mai frecvente accidentari intalnite la trei sferturi. Ea mai contine si un capitol care descrie traumatismele specifice la nivelul degetelor si mainii datorate jocului cu balonul oval. Un alt capitol interesant il reprezinta traumatismele frecvent aparute in urma placajului dar si cel al managementului traumatismelor in teren. Am abordat de asemenea conduita de urmat in urma unui traumatism cranian pe teren (comotie) , in functie de regulile impuse de catre IRB cat si biomecanica coloanei cervicale in timpul legarii in gramada si posibilitatile de prevenire a leziunilor acute sau cronice la acest nivel.
Un capitol inedit il reprezinta capitolul de Strapping , contentia adeziva articulara atat de utilizata de rugbysti. Capitolul contine fotografii explicate pentru fiecare articulatie.
Abordarea traumatologiei din punct de vedere psihologic reprezinta inca un element care contribuie la partea de inedit al acestei carti. Incidenta traumatismelor sportive si a afectiunilor medicale poate avea si o cauzalitate de ordin psihologic. Astfel, cartea vine in ajutorul antrenorilor si a altor specialisti prin prezentarea principalilor factori de risc si din punct de vedere psihologic. De asemenea, ne-am propus si o redefinire a acestui sport, mergand in profunzimea caracteristicilor specifice sportului si a practicantilor acestuia.

Cum s-a nascut ideea acestei carti?
Dintr-o mare pasiune pentru rugby dezvoltata de-a lungul colaborarii cu Federatia Romana de Rugby. Pot spune ca autorii au devenit impatimiti ai acestui sport si adeptii binecunoscutei devize: ”prin venele noastre curg globule ovale” si au avut ideea acesteti carti in seara de 9 iunie 2008 la Izvorani, in cadrul unui cantonament de pregatire al Lotului National de Seniori pentru IRB Nations Cup.

Cui i se adreseaza cartea? Poate ea ajuta la dezvoltarea fenomenului rugbystic in Romania?
Inca de la inceputul ideii realizarii acestei carti, m-am gandit ca numarul celor care ar putea fi interesati de un asemenea subiect de carte este destul de mic raportat la populatia tarii, dar acest lucru nu m-a impiedicat sa duc la indeplinire acest plan. Ea se adreseaza in special profesionistilor din lumea rugbyului fie ca sunt cei care fac parte din personalul medical, tehnic sau de organizare cat si jucatorilor.
Cartea se adreseaza tuturor acelora care iubesc acest sport, pentru o mai buna intelegere a acestuia.
In mod cert ea ajuta la dezvoltarea fenomenului rugbystic, este o carte unica cu o specificitate aparte. Cred ca toti cei care lucreaza in rugby , au realizat cat este de importanta partea medicala si psihologica in obtinerea perfomantei. Cunoasterea duce la putere, in traducere sportiva – la performanta.

Traumatologia in rugby.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile