Caută
Close this search box.

Despre rugby, de dincolo de Atlantic: Springboks-All Blacks!

Springboks-All Blacks!

Iata ca formidabila rivalitate dintre aceste doua natiuni, inceputa in secolul trecut, mai precis in 1921, continua si in secolul 21.

Profesionismul a schimbat multe lucruri in rugby, dar aura care a inconjurat, intotdeauna, inclestarile de dimensiuni colosale dintre Springboks si All Blacks a ramas intacta, insotind cele doua echipe si in acest meci pe gazonul stadionului Ellis Park din Johannesburg.

Meciul a consemnat cateva evenimente care merita sa fie scoase in evidenta:

In tabara sud-africana, Schalk Burger a devenit cel de-al 55-lea capitan al Springboks, iar Heinrich Brussow a revenit in selectionata tarii sale dupa o absenta de patru ani.

In privinta Noii Zeelande, Steve Hansen a inceput meciul cu doi debutanti, „uvertura” Lima Sopoaga si linia a doua, James Broadhurst. Debutul in meciul cu Africa de Sud a fost recunoasterea si, totodata, rasplata, pe deplin meritate de cei doi jucatori, pentru forma dovedita de-a lungul campaniei realizate cu Highlanders si, respectiv, Hurricanes, in turneul Super Rugby.

Meciul de pe Ellis Park a fost povestea a doua reprize diferite.

Sud-africanii au dominat prima repriza, exercitand o presiune constanta asupra adversarilor lor in toate sectoarele jocului: gramada, tusa, aglomerari, joc deschis.

Datorita acestei presiuni ofensive, ei au si reusit sa inscrie primul eseu al partidei. Lovitura de picior lansata de Ruan Pienaar a fost recuperata de Israel Dagg, acesta i-a pasat lui Kieran Reid, dar Bismarck du Plessis, care ghicise intentia fundasului neo-zeelandez, l-a placat pe Reid provocand un „turn over”; balonul a circulat apoi pe traseul De Allende-Burger-Kriel, iar tanarul centru „Spingboks” i-a pasat, la randul sau, lui Wille Le Roux care a sprintat decisiv, printre Tony Woodcock si Ben Smith, catre eseu.

Sud-africanii au mentinut presiunea ofensiva gratie inaintarii perechii de centri Jesse Kriel-Damian de Allende – care reprezinta o combinatie de viteza si forta fizica –  si jocului de picior al „uverturii” Handre Pollard.

De cealalta parte, gramada All Black a fost mai tot timpul sub presiune, iar Aaron Smith nu a etalat verva sa obisnuita si nici tasnirile spectaculoase care amenintau, mereu, linia defensiva adversa.

Israel Dagg, Charles Piutau si Ben Smtih au fost oarecum izolati, neputand construi nicio faza coerenta care sa fi pus in pericol reduta sud-africana, la fel fiind si cazul lui Conrad Smith si Ma’a Nonu.

Aceasta aparenta letargie ofensiva a durat pana in ultimul minut al primei reprize, cand neo-zeelandezii au  inscris primul dintre cele trei eseuri.

Aaron Smith a executat foarte bine o lovitura inalta de urmarire, Cornal Hendricks a prins balonul, dar a fost blocat de Charles Piutau si Richie McCaw, care au fortat un „turn over”; Aaron Smith a recuperat balonul, Ma’a Nonu l-a gasit, cu o pasa scurta la interior, pe Lima Sopoaga, iar mijlocasul la deschidere de la Highlanders s-a lansat, printre Damian de Allende si Lood de Jager, intr-o cursa irezistibila de aproape 40 de metri la capatul careia i-a oferit balonul de eseu lui Ben Smith. Tot Sopoaga a transformat, repriza incheindu-se la egalitate, 10-10.

Cea de-a doua repriza a debutat furtunos, cu cate un eseu de fiecare parte.

Jesse Kriel a inscris pentru gazde, dupa ce a trecut in viteza printre Conrad Smith si Ma’a Nonu – un lucru nu tocmai simplu –  iar talonerul Dane Coles a marcat pentru oaspeti la capatul unui sprint demn de un adevarat centru.

Springboks au continuat sa domine, dar All Blacks s-au aparat foarte bine, absorbind presiunea exercitata de adversari si incepand, treptat, sa devina din ce in ce mai periculosi in fazele ofensive.

In repriza secunda au existat, insa, trei momente care au influentat, in mod limpede, desfasurarea meciului; si nu in favoarea Africii de Sud.

In minutul 54, dupa o tusa la cinci metri si un mol executat cu rapiditate de sud-africani,  Lood de Jager a culcat balonul la doar cativa centimetri de linia butului, ratand un eseu care le-ar fi permis gazdelor sa se desprinda, scorul fiind, in acel moment, 17-17.

In minutul 60, dupa o gramada la cinci metri, pilierul dreapta Vincent Koch – cel care il inlocuise pe Jannie du Plessis –  lansat in forta catre but, a scapat balonul inainte, ratand o ocazie imensa de a inscrie.

In fine, cel de-la treilea moment decisiv s-a petrecut cateva clipe mai tarziu, cand acelasi Vincent Koch, accidentat, a fost inlocuit de Trevor Nyakane. Jannie du Plessis nu a putut reveni in teren pentru a-l inlocui pe Koch, deoarece era accidentat.

Prin urmare, cum ambii pilieri dreapta – du Plessis si Koch – se accidentasera, pe teren a fost introdus Nyakane care era, insa, pilier stanga.

In aceasta situatie, arbitrul francez Jerome Garces, care a arbitrat, dupa parerea mea, foarte bine, a fost fortat sa dicteze gramezi simulate deoarece Trevor Nyakane era trecut pe foaia de arbitraj ca pilier stanga, si, conform regulamentrului, nu putea fi folosit pe postul de pilier dreapta.

Evident, gramezile simulate i-au dezavantajat pe Springboks, mai ales in conditiile in care aveau avantaj numeric, deoarece Sam Whitelock primise, in minutul 59,  cartonasul galben.

O gramada „la 5”, cu inaintarea sud-africana avand sansa de a impinge impotriva gramezii neo-zeelandeze alcatuite din sapte jucatori, iata un scenariu care ar fi putut schimba soarta meciului.

Si a venit minutul 73, cand Richie McCaw a marcat, in urma unei „tuse la 5” un eseu care ne-a adus aminte, desigur, de eseul marcat de Tony Woodcock in finala Cupei Mondiale din 2011.

Sud-africanii se asteptau la o repunere, lunga, arcuita pana in spatele aliniamentului, dar Codie Taylor a repus scurt, iar McCaw, aflat in pozitia mijlocasului la gramada, a patruns prin culoarul lasat liber de inaintasii sud-africanii, plonjand in forta si inscriind eseul decisiv.

Aceasta faza, executata cu precizie si acuratate, si care a intors rezultatul in favoarea Noii Zeelande, a ilustrat diferanta fundamentala dintre cele doua echipe in acest meci plin de dramatism.

In ciuda faptului ca au fost dominati, All Blacks au reusit sa execute cu siguranta, precizie si eficienta fazele cruciale, in timp ce sud-africanilor le-au lipsit, in fazele favorabile de care au beneficiat, exact tocmai aceste atribute.

 

Eugen Cionga

Toronto

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor