A existat dintotdeauna mitul conform caruia cu cat transpiri mai mult, arzi mai multe calorii deci pierzi mai multe kilograme.
Care este adevarul despre transpiratie si scaderea in greutate?
Costume speciale pentru transpirat , pungile de slabit sau sauna au fost folosite intotdeauna ca metode rapide de scadere in greutate. In aceste situatii, se pierde apa si electroliti cu pierderea catorva kilograme care vor fi puse insa la loc dupa ce mancati sau beti apa. Acest mit este intens raspandit chiar si printre sportivi mai ales la cei cu categorie de greutate, care o utilizeaza inainte de concursuri pentru a se incadra in categorie: lupte, box, haltere.
Transpiratia excesiva insa, nu determina o scadere in greutate nici de lunga durata dar nici sanatoasa. Pericolul care apare atunci cand urmarim pierderea in greutate prin transpiratie consta in aparitia deshidratarii cu pierdere de electroliti ( ceea ce determina leziuni renale si diverse probleme cardiace), si aparitia incalzirii organismului.
In concluzie, daca mizati pe transpiratia din timpul unei sauna, se va elimina doar apa, in concluzie va avea loc scaderea in greutate prin pierdere de apa de la nivelul celulelor organismului, dar fara eliminare de grasime.
Cu cat transpir mai mult, ard mai multe calorii?
Nici acest lucru nu este adevarat. Daca facem activitate fizica intr-un loc in care este mai cald aceasta ne va face sa transpiram mai mult insa acest lucru nu inseamna nimic, ci doar pierdere de apa. Transpiratia este metoda primara de termoreglare a organismului. In timpul exercitiului fizic intens se pot pierde intre 2,5-3,5 kg apa/oraMuschii genereaza caldura pentru a transpira, activitatea musculara in efort inseamna ardere de calorii. Singura cale sa arzi multe calorii este adevarata activitate fizica, care nu inseamna neaparat sa transpiri din greu. De fapt, poti sa alergi 2 kilometri fara sa transpiri intr-o cantitate semnificativa si totusi sa arzi sute de calorii.
Astfel, transpiratia din timpul efortului fizic va determina intr-adevar scadere in greutate si prin eliminarea de apa dar si prin faptul ca in timpul efortului activitatea musculara inseamna ardere de calorii. Dar nu exista o legatura directa intre transpiratia din efortul fizic si numarul de calorii cheltuite in efort.
Prin urmare, corpul transpira pentru a reduce temperatura corpului atunci cand este prea cald, de obicei in timpul exercitiilor fizice, insa acest lucru nu spune nimic despre cat de multe calorii arzi in timpul exercitiului fizic.
In concluzie, crezul conform caruia cu cat transpiri mai mult, cu atat arzi mai multe calorii este fals.
O forma a acestui articol a aparut – sub semnatura mea – in revista “Slab sau gras” in primavara anului trecut!
Autor: Dr. Alin Popescu – Coordonator Medical FRR
Sursa: www.dralinpopescu.ro