SFATUL MEDICULUI: Terapia LASER

Dr. Alin Popescu

Termenul LASER este un acronim pentru „amplificarea luminii prin emisia stimulata a radiatiei” ( Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation ).

Este vorba despre radiatii electromagnetice cu lungimi de unda cuprinse intre 100 nanometri si 2 milimetri. In functie de intensitatea radiatiilor LASER, variaza atat efectele biologice, cat si indicatiile lor medicale, diagnostice sau terapeutice. LASER-ii au cunoscut domenii de aplicatie medicala multiple: oftalmologie, neurochirurgie, stomatologie, dermatologie, cardiologie, ortopedie, ORL, ginecologie, urologie. Pentru tratamentul bolilor aparatului locomotor, LASER-ul de intensitate mica ( 10 -90 mW ) este folosit in cadrul balneofizioterapiei.

Sursa de lumina este pusa in contact direct cu pielea, lucru ce permite energiei luminii ( fotoni ) sa penetreze tesuturile si sa interactioneaza cu molecule diferite, restabilind functia celulara normala. Lumina LASER-ului patrunde in tesutul uman 8-15 mm, dar majoritatea ei este absorbita in primii 4 mm. Desi pare superficial, trebuie mentionat faptul ca procesele chimice initiate pot media efecte fiziologice la un nivel mai profund. Efectul este de natura fotochimica ( asemanator fotosintezei de la plante ), si nu termic, de incalzire.

Efectele fiziologice ale terapiei cu laser de intensitate scazuta
Efectele pe termen scurt consta in reducerea intensitatii durerii prin stimularea productiei si eliberararii de beta-endorfine si imbunatatirea fluxului sanguin local, manifestat prin cresterea temperaturii locale. Efectul pe termen scurt este semnificativ in 5-10% din cazuri, in timpul sau dupa incheierea sesiunii de tratament initiale, dar nu este la fel de important ca efectul pe termen lung.
Efectele pe termen lung sau cumulative sunt cresterea energiei celulare prin stimularea sintezei de ATP ( adenozin trifosfat ) si imbunatatirea metabolismului celular, vindecarea mai rapida a tesuturilor deteriorate datorita productiei crescute de proteine si ADN, ce duce la o rata crescuta de replicare celulara si datorita stimularii macrofagelor, fibroblastilor si a altor celule; in plus, regleaza potentialul de membrana celulara, esential in transferul de ioni: Na, Cl si K. Tot din categoria efectelor pe termen indelungat ale terapiei cu LASER fac parte si o mai buna conducere nervoasa, facilitata de nivelurile ridicate de serotonina si acetilcolina, reducerea tesutului cicatriceal prin cresterea sintezei de colagen si cresterea fluxului sanguin la nivelul zonei afectate – angiogeneza ( formarea de noi vase de sange ), care aduce mai mult sange in zona lezata.
In mod aditional, laserul favorizeaza procesele naturale de vindecare ale organismului, creste rezistenta la infectii prin stimularea raspunsului imunitar si faciliteaza drenajul limfatic, reducand edemele.

Timpii de aplicare sunt aproximativi, putand fi diferentiati in functie de marimea zonei care este tratata, profunzimea leziunii si conformatia pacientului. In unele cazuri durerea dispare imediat dupa prima sedinta de terapie. Pentru tratarea durerii acute ( accidentare, procedura medicala dureroasa ) se indica in medie 1-6 sedinte zilnice, iar pentru cea cronica (tendinita, durere lombara, sindrom de tunel carpian ) 2-3 sedinte pe saptamana cateva saptamani, iar apoi o data pe saptamana sau la doua saptamani. Durerea articulara moderata spre severa, inflamatia sau rigiditatea articulara au nevoie de 10-15 sedinte de tratament pentru a obtine rezultate semnificative.

Managementul durerii prin terapia LASER furnizeaza un maxim de eficienta fara risc de lezare tisulara. Dispozitivul laserului permite controlul densitatii fasciculului fara a aplica o presiune daunatoare. Pacientii simt doar o usoara incalzire a zonei tratate. Avantajele laserului consta in perioada mai scurta de tratament si rezultate pozitive obtinute mai rapid comparativ cu alte proceduri folosite pentru combaterea durerii; in plus metoda este non-invaziva, nu e toxica, e usor de aplicat, extrem de eficienta si, practic, fara efecte secundare.Uneori pacientii pot experimenta un usor discomfort sau durere dupa tratament, datorita restimularii fazei inflamatorii, efect care dispare dupa 24 – 48 ore.

Terapia LASER de intensitate mica este eficienta in tratarea leziunilor tesuturilor moi si ale articulatiilor, a durerii cronice, ranilor si ulcerelor. Cu ajutorul LASER-ului se pot trata:
• Artrita (osteoartrita, artrita reumatoida)
• Durerile de cap, inclusiv migrena
• Durerile coloanei vertebrale: cervicale, de spate, durerea lombara
• Afectiunile discurilor intervertebrale
• Sindromul de tunel carpian ( cauzat de compresia nervului median la nivelul incheieturii mainii, manifestat prin durere, amorteli si furnicaturi la nivelul mainii)
• Fibromialgia (cauzeaza durere cronica la nivelul muschilor, articulatiilor si a tesuturilor moi)
• Durerile articulare (genunchi, umar, coapsa)
• Durerile musculare si durerea miofasciala (durere musculara cronica)
• Nevralgia (durere severa pe traiectul unui nerv)
• Neuropatia (cauzata de o leziune nervoasa)
• Fasceita plantara (durere la nielul calcaiului)
• Durerea postoperatorie
• Tendinita
• Accidentarile (intinderi musculare, entorse), precum si leziuni cuzate de miscari repetitive (suprasolicitare segmentara)

Contraindicatiile terapiei LASER:
• Iradierea directa a glandelor endocrine, in mod special a glandei tiroide
• Cancerul – terapia LASER nu se utilizeaza in tratamentul leziunilor canceroase cunoscute, primare sau secundare. El poate fi folosit pentru ameliorarea durerii in timpul etapelor terminale ale bolii, si acest lucru numai cu acordul consimtit, atat al pacientului, cat si al terapeutului implicat.
• Sarcina – utilizarea lui este contraindicata pe uterul gravid; poate fi folosit la femeia gravida ca adjuvant al altor modalitati de terapie pentru tratamentul durerilor de spate sau a altor afectiuni.
• Ochii – din cauza naturii coerente a razei LASER, leziunile oculare sunt principala preocupare; operatorul nu trebuie sa priveasca direct in fascicul.
• Medicamentele fotosensibilizante si imunosupresoare
• Epilepsia
• Pielea tatuata, din cauza aparitiei efectului termic
• Hemoragia – vasodilatatia produsa de laser poate agrava hemoragia.
Implanturile NU sunt contraindicatii ale terapiei LASER!

Mecanismul si eficienta terapiei cu LASER de nivel energetic scazut au fost comparate cu cele ale ultrasunetelor. Ultrasunetul este forma de electroterapie cel mai frecvent utilizata. Eficacitatea si gama lui de aplicatii este totusi limitata: nu poate fi folosit la nivelul proeminentelor osoase, pe suruburi, placi si rani acute. Fizioterapeutii se intorc tot mai mult inspre LASER, care poate fi aplicat in conditii de siguranta si in aceste domenii. El actioneaza rapid, pornind din interiorul celulei si, adesea, rezolva conditii care nu au raspuns la tratamentul manual sau la terapia cu ultrasunete. Sistemele LASER moderne, dotate cu componente ce furnizeaza o putere mai mare, sunt mai eficiente decat in trecut, iar simplificarea protocoalelor de tratament permite terapeutilor sa indice cure rapide si eficiente pentru ambele tipuri de accidentari, atat acute, cat si pentru conditiile cronice, mai dificile. Terapia cu ultrasunete a fost depasita de LASER ? Foarte probabil! LASER-ul poate fi utilizat singur, sau in asociere cu terapie fizicala, masaj, neurostimulare.

Dr. Alin Popescu

Coordonator medical FRR

Sursa: www.dralinpopescu.ro

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile